Kā un kādēļ mazgāt dārzeņus un augļus

Publicēts 06.10.2013 |  Lasīts 2552 reizes | 

“Vairāk jāēd dārzeņi un augļi!” - teiks dietologi un veselīga uztura speciālisti. Un tik tiešām – mūsu modernajā neveselīgas pārtikas un ātro uzkodu pasaulē tas ir vērtīgs ieteikums. Taču ne visiem ir pieejami organiski audzēti augļi, dārzeņi un zaļumi no vecmāmiņas dārza un bieži tos iegādājam lielveikalos, pa ceļam uz mājām.

Kāpēc mazgāt?
 
Pirms nonākt mūsu galdā – dārzeņi, augļi un zaļumi parasti veic ļoti garu ceļu. No ražotāja tīruma vai siltumnīcas (kur tos apstrādā ar pesticīdiem), tie ceļo caur šķirošanas konveijeriem, transporta konteineriem, pieņemšanas noliktavām un glabāšanas vitrīnām un kastēm.
Un tad tos aptausta prasīgo pircēju rokas.
 
Šajā garajā ceļā tos apdraud daudz un dažādi ienaidnieki – neskaitāmas baktērijas, pelējuma sēnītes, mitruma zaudēšana. Lai ar to visu cīnītos un saglabātu precei “plaukta izskatu” pēc iespējas ilgāk, to pārklāj ar vasku, apsmidzina ar anti-bakteriāliem šķīdumiem (piemēram, hlorētu ūdeni).
 
Tādēļ augļi, dārzeņi un zaļumi ir rūpīgi jānomazgā, pirms tos lietot uzturā. Kā to vislabāk izdarīt?
 
“Fruit & Vegetable Wash” – 100% dabīgs līdzeklis dārzeņu un augļu mazgāšanai
 
“Fruit & Vegetable Wash” ir speciāls līdzeklis, lai ērti un droši notīrītu dārzeņu, augļu un zaļumu virsmu no visu veidu piesārņotājiem – pesticīdiem, vaska, smagajiem metāliem, netīrumiem, baktērijām u.c. Tas ir 100% dabīgs līdzeklis bez smaržas un garšas, tas neatstāj nosēdumus un pēcgaršu.
Apsmidzini un noskalo – lūk, cik vienkārši to lietot!
 
Tas ir iedarbīgāks par parastu ūdeni (it īpaši, lai notīrītu vaska kārtiņu, kas droši “sargā” visas ķimikālijas, kas atrodas zem tās). “Fruit & Vegetable Wash” ir tik efektīvs, pateicoties īpašajai formulai, kuras galvenā sastāvdaļa ir dabīga kokosrieksu izcelsmes virsmaktīvā viela (ziepes).
 
No 2000. līdz 2008. gadam ASV nevalstiskā organizācija “Environmental Working Group”, izmantojot ASV Lauksaimniecības departamenta un ASV Pārtikas un Zāļu administrācijas veiktos vairāk kā 89 000 pārbaužu rezultātus, veica pētījumu, kā rezultātā tika sastādīts “netīrāko” produktu top 12 (visvairāk pesticīdu), kā arī “tīrāko” produktu top 15 (vismazāk pesticīdu) par virkni ASV tirgū nopērkamo augļu un dārzeņu Lūk, šie dati:
 
“Netīro” produktu top 12
 
  • Selerijas
  • Persiki
  • Zemenes
  • Āboli
  • Mellenes
  • Nektarīni
  • Paprika
  • Spināti
  • Ķirši
  • Puķu/lapu kāposti
  • Kartupeļi
  • Vīnogas (importa)
 
“Tīro” produktu top 15
 
  • Sīpoli
  • Avokado
  • Saldā kukurūza
  • Ananāsi
  • Mango
  • Saldās pupiņas
  • Sparģeļi
  • Kivi
  • Kāposti
  • Baklažāni
  • “Kantalupa” melones
  • Arbūzi
  • Greipfrūti
  • Saldie kartupeļi
  • “Honey Dew” melones

Piebilde: šis saraksts attiecas uz pesticīdu daudzumu pašā produktā, ne tikai uz tā virsmas. Tāpēc produkta mazgāšana un mizošana samazinās pesticīdu daudzumu, taču pilnībā neatbrīvos no tiem.
 
Tāpēc vislabāk izvēlēties organiski audzētus augļus un dārzeņus (it īpaši tos, kas atrodas “netīrajā” sarakstā) – taču atcerēsimies – arī to virsmu vajag attīrīt!

Atslēgvārdi: efp-fruit-veggy-wash,
      Salidzini.lv logotips   Gudriem.lv   Visa-mastercard   VerifiedByVisa   Mastercard-Securecard
Lavandas.lv © 2024    Jebkuru materiālu pārpublicēšana bez Lavandas.lv atļaujas stingri aizliegta.

uz augšu