Apskats: Salds bez cukura. 3 populārākie dabīgie saldinātāji.

Publicēts 29.10.2018 |  Lasīts 10549 reizes | 

Ja vēlies samazināt vai izslēgt no sava uztura cukuru, bet tomēr dzīvot pilnvērtīgi - dzert saldu kafiju un pamieloties ar desertu - tad mums ir labas ziņas - dabīgie saldinātāji! Šoreiz gribam pastāstīt tikai par tiem saldinātājiem, kuri satur maz vai nemaz kaloriju vai un praktiski neietekmē cukura līmeni asinīs. Tātad - stēvija, ksilitols un eritritols!

Cukurs, saldinātāji Kalorijas uz 1g Salduma indekss Glikēmiskais indekss Kalorijas uz 1 ēdamkaroti
Fruktoze 4 1,7 23 9
Sukroze 4 1 65 16
Glikoze 4 0,75 100 21
Eritritols* 0 - 0,2 0,65 0 - 1 0 - 1
Ksilitols 2,4 1 12 10
Medus 4 1,1 50 14
Kļavu sīrups 4 1 54 15
Agaves sīrups 4 1,5 15 10
Stēvija 0 300 0 0
Kokosriekstu cukurs 4 1 35 15
Brūno rīsu sīrups 4 0,5 25 32

*ir pieejami veidi, kur eritritolam pievienota tagatoze, iesala ekstrakts - tādā gadījumā rādītāji nav 0.

 
Stēvija (Stevia rebaudiana Bertoni). Senie Paragvajas vietējie iedzīvotāji, Guarani indiāņi, gadsimtiem ilgi izmantojuši stēviju ēdienu pagatavošanā. Jo īpaši stēvija ir populāra Japānā, kur tā ieņem 40% no saldinātāju tirgus daļas, kā arī pieprasīta citās pasaules valstīs, jo sevišķi ar cukura diabētu sirgstošo cilvēku vidū.
 
Stēvija ir daudzgadīgs zaļš kultūraugs, kas pieder asteru dzimtai. Stēvijas lielākā bagātība ir saldās lapas, kas satur tādas vielas kā steviozīdu un rebaudiozīdu A (REB A). Šīs abas vielas ir aptuveni 300 reizes saldākas par cukuru, tās neizraisa kariesu un or gandrīz bez kalorijām.
Stēviju šobrīd audzē dažādos pasaules reģionos, ieskaitot Āziju, Indiju, Ziemeļ un Dienvidameriku, Eiropu. Taču savvaļā augs ir sastopams tikai Paragvajā, Brazīlijā.
Stēvijas audzēšanai un kultivēšanai ir nepieciešami atbilstoši apstākļi: saule un nokrišņi vajadzīgajā daudzumā, agrotehniskās iemaņas un lielu fosfātu daudzumu augsnē. Augs nepārcieš salnas.
 
Stēvijas raža ir 2-5 cm augstumā no zemes esošais kātiņš ar lapām. Ražas novākšana ir iespējama 3-4 reizes gadā, viens hektārs stādu ļauj iegūt ap 100-200 kg stēvijas lapu. 
Pēc savākšanas kātiņi ar lapām tiek mazgāti un žāvēti saulē vai siltā gaisa plūsmā un vēlāk pārstrādāti, iegūstot dažādu veidu stēvijas produktus.
 
Tā kā stēvija iztur karstumu, var teikt – ar to ir iespējams pilnībā aizvietot cukuru, pievienojot to kūkām, gatavojot citus ēdienus un dzērienus, kur nepieciešams saldums, bet nav prasība pēc cukura konsistences. 
 
Kādas ir stēvijas koncentrātu devas? Ieteicams skatīt uz iepakojuma, jo tās var atšķirties, sākot no 1:50 (stēvija:cukurs) līdz pat 1:300, katrā ziņā būs nepieciešama pavisam niecīga deva, lai iegūtu saldu rezultātu. 
 
Par konservēšanu gan domas šobrīd dalās, daļa uzskata, ka stēvijai ir pietiekamas konservanta īpašības, lai to izmantotu ievārījumu gatavošanā, daļa uzskata, ka tā tomēr jāliek kopā ar cukuru. Katrā gadījumā šeit eksperimenti vēl priekšā.
 
 
+ Stēvijas plusi:
  • stēvija ir aptuveni 300 reizes saldāka par cukuru;
  • nesatur ogļhidrātus un glikēmiskais indekss ir 0;
  • nesatur kalorijas;
  • neizmaina cukura līmeni asinīs;
  • stēvija ir 100 % dabīgs produkts;
  • pieejama dažādos veidos - tablešu, koncentrāta, sīrupa, pilienu veidā;
  • ir pieejama šokolāde, halva ar stēviju;
  • piemērots Keto diētai.
- Stēvijas mīnusi:
  • specifiska piegarša - viegli rūgtena/sāļa, pēcgarša līdzīga lakricai, bet ir pieejami stēvijas veidi ar garšām (piemēram, zemeņu, vaniļas, citronu), kas padara lietošanu daudz patīkamāku. Un, jebkurā gadījumā, tas ir pieraduma jautājums, iespējams, ka pēc zināma laika, Jūs šo piegaršu vairs nejutīsiet.
 
Ksilitols (E967) ir bērzu cukurs jeb dabīgais cukura spirta veids, kas sastopams arī augļos, dārzeņos un dažādu koku mizās. Arī cilvēka organisms (aknas) ražo nelielu daudzumu ksilitola.
 
Process, kādā tiek pie šī īpašā produkta, ir sarežģīts, tādēļ produkts ir salīdzinoši dārgs. Smalki sakapāta koksne tiek sajaukta ar ūdeni, attīrīta, filtrēta un koncentrēta, līdz tiek atdalīts ksilitols jeb bērzu cukurs. Diemžēl mūsdienās visu var gatavot arī sintētiski, iegūstot lētāku produktu un lielāku peļņu, tāpēc ir svarīgi izvēlēties dabīgu produktu.
 
Ksilitola ietekme uz cukura līmeni ir pavisam neliela, tādēļ tas ir drošs lietošanai arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Bērzu cukura glikēmiskais indekss ir tikai 7 - 12, salīdzinājumā ar cukura - 65-100 (maksimums)!
Iespējams, ievērojamākie veselības ieguvumi, lietojot ksilitolu ir saistāmi tieši ar mutes dobuma veselību. Tas ierobežo kariesa izraisošā mikroba augšanu, mazina aplikumu un novērš tā atjaunotu veidošanos, stiprina zobu emalju un tādējādi nodrošina pret kariesa, skābju un citu mikrobu iedarbību uz zobiem un smaganām, kā arī uzlabo elpas aromātu un mazina sausumu mutes dobumā, veicinot dabīgu gļotādas mitrināšanu. Ksilitola regulāra lietošana mutes dobuma higiēnā ierobežo arī citu kaitīgu, iekaisumu izraisošu baktēriju vairošanos, palīdz pret paradontozi un mazina zobu jūtīgumu.
 
 
+ Ksilitola plusi:
  • nav piegaršas;
  • veselīgs mutes dobumam;
  • glikēmiskais indekss ir tikai 7-12;
  • tikai nedaudz ietekmē cukura līmeni asinīs;
  • pieejams pulvera veidā, kā arī košļājamās gumijās, konfektēs un šokolādēs.
- Ksilitola mīnusi:
  • ieteicams uzturā iekļaut pakāpeniski, jo tas var mijiedarboties ar zarnu trakta baktērijām un izraisīt caureju;
  • salīdzinoši dārgāks par citiem saldinātājiem;
  • satur vairāk kaloriju, salīdzinot ar stēviju vai eritritolu (10g ksilitola satur ~ 9,6 kcal);
  • glikēmiskais indekss nav 0;
  • nedrīkst nonākt mājdzīvnieku (it īpaši suņu!) uzturā.
 
Eritritols ir cukura spirta dabiska viela, kas dabā sastopama, piemēram, bumbieros, melones, sēnēs. Latvijā nopērkamo eritritolu (Sukrin) iegūst, izmantojot fermentācijas procesu, kurā izmanto dekstrozi (glikozi). Glikozei pievieno dabisku mikroorganismu un sākas fermentācijas process. Fermentācijas process ir identisks vīna, siera vai jogurta ražošanai, un tas ir pilnīgi dabisks.
 
Interesanti, ka eritritols satur poliolus, kas ir ogļhidrāti, bet tai pašā laikā tie nesatur ne cukuru, ne cieti. Tāpēc arī tiem, kas ievēro Keto diētu vai izvēlās uzturu ar zemu ogļhidrātu daudzumu, šis saldinātājs ir piemērots. Eritritolam nav piegaršas un tas ir pieejams dažādās formās, lai ar to ērti aizstātu cukuru un baudītu dažādus desertus bez sirdsapziņas pārmetumiem. Eritritolam ir 0 kaloriju un glikēmiskais indekss arī ir 0, tādejādi tas neietekmē cukura līmeni asinīs. 
 
 
+ Eritritola plusi:
  • garšo un izskatās, kā cukurs;
  • tīrā veidā - glikēmiskais indekss 0;
  • neietekmē cukura līmeni asinīs;
  • tīrā veidā - 0 kaloriju;
  • drošs mājdzīvnieku uzturā;
  • pieejams dažādās formās - pulvera, pūdercukura, ar pievienotu iesalu, dozēts paciņās u.c;
  • pieejami batoniņi, šokolādes un citi saldumi ar eritritolu;
  • nebojā zobus;
  • piemērots arī diabētiķiem;
  • piemērots Keto diētai;
  • maksimāli tiek izvadīts no organisma;
  • nepiedalās enerģijas ieguves vielamaiņas procesā.
- Eritritola mīnusi:
  • jāpievērš uzmanība, lai būtu brīvs no GMO.
 
Informācijas avoti:
stevia.lv
topivesels.lv
cetrassezonas.lv
sukrin.com
ketodietapp.com
sugar-and-sweetener-guide.com
 

Komentāri


Komentēt

Vārds


E-pasts


Komentāra teksts Uzmanību: HTML netiek atbalstīts!

Ievadiet kodu laukā zemāk:


Atslēgvārdi: saldinataji_apskats,
      Salidzini.lv logotips   Gudriem.lv   Visa-mastercard   VerifiedByVisa   Mastercard-Securecard
Lavandas.lv © 2024    Jebkuru materiālu pārpublicēšana bez Lavandas.lv atļaujas stingri aizliegta.

uz augšu