Argana eļļa - skaistuma noslēpums jau tūkstošiem gadu

Publicēts 28.02.2015 |  Lasīts 2275 reizes | 

Marokas argana eļļa ir dabīgs šķīdums, kas pasargā ādu no priekšlaicīgas tās novecošanās. Tā ir neticami liels vitamīnu, antioksidantu un svarīgo taukskābju avots. Vidusjūras sievietes izmantojušas šo brīnumaino eļļu gan pārtikā, gan kosmētiskos nolūkos jau gadsimtiem ilgi. Eļļa dara brīnumus – gan ādai, gan matiem, gan arī nagiem.

Vēsture un leģendas

Argana eļļa tiek iegūt no Argana koka augļiem (Argania Spinosa), kas zināms arī kā Dzīvības koks, jo tas spēj uzturēt daudzas radības daļēji auglīgajos tuksnešos Dienvidmarokā. Šis svētais, mežonīgais koks, kas spēj izaugt līdz pat septiņu līdz desmit metru augstumam, ir īsts Marokas brīnums, jo tam raksturīga pārsteidzoša spēja pielāgoties. Tas spēj izdzīvot un pārciest sausumu 50 un vairāk grādu lielā karstumā. Tas spēj sasniegt pat 200 gadus un gadījumā, ja tas kaut kādu apstākļu dēļ iet bojā, tad ir spējīgs septiņu gadu laikā atdzīvoties.

Argana eļļas skaistuma noslēpums balstās uz tā unikālo sastāva kompozīciju, ko Marokas sievietes pārzin kopš senseniem laikiem. Berberu cilts sievietes sāka kultivēt šo eļļu jau pirms, tā saucamajiem, modernajiem laikiem un novērtēja tās dziedējošās īpašības, izmantojot to dažādos ēdienu gatavošanas veidos, ādas slimību ārstēšanā, kosmētiskām vajadzībām, kā arī ādas un matu pasargāšanai pret skarbajiem un sausajiem Marokas tuksneša apstākļiem. Ap 1500. gadu šī brīnumainā, leģendām apvītā eļļa sasniedza Eiropu, kur pieprasījums pēc eksotiskajām eļļām strauji pieauga 1867. gadā, kad Argana eļļa pirmo reizi bija nopērkama Parīzē. Šī eļļa ir viena no visretākajām visā pasaulē un tās iegūšana ir smags un darbietilpīgs process, ar ko pārsvarā nodarbojās Marokas vietējās sievietes, pirms eļļas iegūšanas no augļa, attīrot katru atsevišķi no cietajiem apvalkiem un izņemot to kauliņus, kuri pēc tam tiek presēti un malti, lai iegūtu augstas kvalitātes eļļas ražu. Tas aizņem apmēram 40 kg argana augļu un 20 stundu roku darba, lai iegūtu 1 litru šīs retās eļļas.

Argana eļļa ķermeņa kopšanā
Ķīmiskās un derīgās īpašības

Argana eļļa satur mononepiesātinātās (80%) un piesātinātās (20%) taukskābes. Kā svarīgākās sastāvdaļas der pieminēt – polifenolus, tokoferolus, sterolus, skvalēnu un triterpenu alkoholu. Kopā ar mononepiesātinātajām taukskābēm šīs iepriekšminētās vielas veido argana eļļa neatkārtojamās labās īpašības.

Šīs unikālās eļļas sastāvdaļas padara to par vērtīgu resursu kosmētiskām un diētiskām vajadzībām. Argana eļļa piemīt augsts linolēnskābes un oleīnskābes saturs, tokoferoli, un galvenās sastāvdaļas, tādas kā steroli, karotenoīdi un skvalēns. Antioksidantu daudzums šajā eļļā pārspēj jebkuras citas augu eļļas sastāvu.
Pateicoties augstajam nepiesātināto taukskābju saturam, tā lieliski palīdz atjaunot ādas ūdens lipīdu slāni. Linolēnskābe, kas ir F vitamīna priekštece, un ko augstā līmenī satur argana eļļa, vismaz trīs reizes pārspēj olīveļļu. Svarīgās, eļļā esošās taukskābes ir atslēga uz veselīgu šūnu saglabāšanos un tās augstā tokoferolu sastāva dēļ, eļļa ir lielisks līdzeklis pret brīvajiem radikāļiem, stresu un pasargā šūnas no oksidācijas nelabvēlīgās ietekmes.

Argana eļļa tiek plaši pielietota tradicionālajā medicīnā, tā organismā samazina plazmas holesterīna daudzumu, pasargājot artērijas un novēršot dažādas sirds un asinsvadu saslimšanas. Tā tiek lietota arī kā anti – aterogēniska eļļa, kā arī tās regulāra lietošana samazina LDL holesterīna veidošanos un darbojas kā spēcīgs antioksidants. Argana eļļa sniedz neskaitāmi daudz labumu ādai, padarot to jauneklīgāku, matiem – padarot tos spīdīgus un veselīgus un nagiem,- padarot tos spēcīgus.




 


Komentāri


Komentēt

Vārds


E-pasts


Komentāra teksts Uzmanību: HTML netiek atbalstīts!

Ievadiet kodu laukā zemāk:


Atslēgvārdi: argana eļļa,
      Salidzini.lv logotips   Gudriem.lv   Visa-mastercard   VerifiedByVisa   Mastercard-Securecard
Lavandas.lv © 2019    Jebkuru materiālu pārpublicēšana bez Lavandas.lv atļaujas stingri aizliegta.

uz augšu