„Ölmühle Solling“ ekoloģiskās čia (lat. Salvia hispanica) sēklas labi garšo pārbērtas salātiem, sausajām brokastīm, sviestmaizēm. Pievieno augļu kokteiļos, pirms ēšanas pievieno sautējumiem, zupām un citiem ēdieniem, tās nodrošina sāta sajūtu un kraukšķīgumu. Piemērotas diedzēšanai. Čia sēklas - ideāls produkts tiem, kas vēlas palielināt muskuļu masu un zaudēt svaru.
Tajās ir daudz alfa linolēnskābes, kas palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Pozitīvā ietekme novērojama, diennakts laikā uzņemot 2 g alfa linolēnskābes. Lielisks olbaltumvielu avots. Olbaltumvielas palīdz uzturēt normālu kaulu stāvokli, palīdz palielināt muskuļu masu, kā arī saglabāt to. Satur daudz šķiedrvielu. Svarīgi ievērot daudzveidīga un sabalansēta uztura lietošanu un veselīgu dzīvesveidu.
Augs aug Centrālajā un Dienvidamerikā smilšainās augsnēs, kalnainos apgabalos līdz 2500 metriem virs jūras līmeņa. Čia sēklas acteki, maiji un citas amerikāņu ciltis izmantoja jau pirms 4000 gadiem. Čia bija (un joprojām ir) viens no galvenajiem šo cilšu pārtikas produktiem. Čia izmanto sēklu veidā, sasmalcina miltos, no sēklām izspiež eļļu. Augsti vērtētas tradicionālās medicīnas sistēmās.
Maigās garšas čia sēklas var pievienot jebkuram ēdienam, nemainot tā garšu. Samitrinātas sēklas veido želeju, bet tās neizraisa nepatīkamu sajūtu vai garšu. Tā nedaudz atgādina ķīseli. Ar čia želeju var aizstāt taukvielas, piem., mēģiniet aizstāt pusi sviesta (eļļu/margarīnu) ar čia želeju. Garša paliks tāda pati vai pat kļūs labāka.
Čia želejas pagatavošana. Krūzītei ūdens pievienojiet 1-2 ēdamkarotes sēklu. Izmaisiet, pēc dažām minūtēm samaisiet vēlreiz, lai tās nepieliptu pie krūzītes. Pēc 10-15 min. želeja gatava. Variācijas - ūdens vietā var izmantot jebkuru citu šķidrumu, piemēram, apelsīnu, ābolu sulu. Iegūsiet augļu, piena vai citu želeju (atgādina pudiņu). Var padarīt vēl garšīgākas kūkas, saldējumu un citus desertus.
Čia sēklas vakarā aplejiet ar kokosriekstu (vai jebkuru citu augu izcelsmes) pienu, un no rīta iegūsiet gardu, sātīgu uzkodu vai desertu. Seklas sajaucot ar zīda tofu, banānu un mango, jūs pagatavosiet sātīgu, jogurtam līdzīgu desertu/uzkodu.
Sastāvdaļas: ekoloģiskas čia sēklas
Uzturvērtība (100 g) – 1888 kJ/457 kcal: tauki 31,4 g (no tiem piesātinātās taukskābes 3,8 g, mononepiesātinātās 3,2 g, polinepiesātinātās 24,4 g), ogļhidrāti 4.9 g (no tiem cukuri 0,5 g), šķiedrvielas 32,5 g, olbaltumvielas 22,5 g, sāls 0,05 g, alfa linolēnskābe 19,7 g.
Valsts: Vācija