Kas ir bioloģiskā lauksaimniecība?

Publicēts 10.03.2015 |  Lasīts 2018 reizes | 

Bioloģiskā lauksaimniecība ir vienota lauksaimniecības un pārtikas produktu ražošanas sistēma, kas nodrošina optimālu savstarpēji saistītu ekosistēmas elementu - augsnes, augu, dzīvnieku un cilvēku veselīgu un auglīgu pastāvēšanu.

Kas ir bioloģiskā lauksaimniecība?

Bioloģiskā lauksaimniecība ir lauksaimniecības sistēma, kas tiecas apgādāt patērētāju ar svaigu, garšīgu, autentisku un veselīgu pārtiku, respektējot dabiskās ekosistēmas.

Lai to sasniegtu, bioloģiskā lauksaimniecība balstās uz vairākiem mērķiem, principiem un praksēm, kas paredzētas, lai samazinātu cilvēka ietekmi uz vidi, vienlaikus nodrošinot tādu lauksaimniecības sistēmu, kas darbojas tik dabiski, cik vien iespējams.
 

Tipiski bioloģiskās lauksaimniecības prakse ietver:

  • Stingrus ierobežojumus attiecībā uz piedevām un pārstrādes palīglīdzekļiem, kurus drīkst izmantot;
  • Stingrus ierobežojumus ķīmiski sintezētiem līdzekļiem;
  • Aizliegumu izmantot ģenētiski modificētus organismus (ĢMO);
  • Izvēloties augu un dzīvnieku sugas, kas ir izturīgas pret slimībām un ir pielāgotas vietējiem apstākļiem;
  • Mājlopu audzēšana brīvās turēšanas apstākļos, nodrošinot viņus ar bioloģisko lopbarību.

Bioloģiskā lauksaimniecība ir arī daļa no lielās piegādes ķēdes, kas sevī ietver pārtikas pārstrādi, izplatīšanu, mazumtirdzniecības nozari, kā arī tiešo ceļu līdz patērētājam, t.i., līdz Jums. Katru reizi, kad Jūs iegādājaties dabīgu un ekoloģiski tīru ābolu vietējā tirdziņā vai restorānā izvēlaties organisku vīnu, Jūs varat būt pārliecināts, ka tie iegūti saskaņā ar stingriem noteikumiem, kuru mērķis ir saudzēt apkārtējo vidi un dzīvniekus.

Bioloģisko lauksaimniecību lauksaimniekiem ir milzīga cieņa pret apkārtējo vidi, ekosistēmu un dzīvniekiem un tas tiek panākts ievērojot vairākus standartus:

  • Atbildīga enerģijas un dabas resursu izmantošana;
  • Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana;
  • Reģionālā ekoloģiskā līdzsvara uzturēšana;
  • Augsnes auglības veicināšana;
  • Labas ūdens kvalitātes nodrošināšana un uzturēšana.

Vēl viens būtisks priekšnoteikums bioloģiskajā lauksaimniecībā ir atbilstošas agrotehnoloģijas izmantošana. Tā lieliski palīdz arī cīņā pret nezālēm. Ja konvencionālie ražotāji nezāļu iznīcināšanai visbiežāk izvēlas herbicīdus, tad bioloģiskie ražotāji nezāles apkaro mehāniski. Visā ražošanas un pārstrādes procesā jānodrošina prouduktu izsekojamība, stingri jānodala konvencionālā ražošana un pārstrāde no bioloģiskās.

 

Bioloģiski ražota pārtika

Terminu "bioloģisks", "ekoloģisks" un saīsinājumu "bio", "eko" drīkst izmantot tikai tādu produktu nosaukumā, preču zīmē, marķējumā vai reklāmā, kas iegūti ar bioloģiskās ražošanas metodēm. Taču visdrošākais veids, kā atpazīt ekoproduktu, ir meklēt produkta marķējumā Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības logo. Ja produkts ir marķēts ar šo logo, ir pilnīgi skaidrs, ka tas ir sertificēts atbilstoši Eiropas Savienības standartiem, tā sastāvā ir vismaz 95% bioloģisko izejvielu, kā arī tas nesatur un nav ražots no ĢMO.


Komentāri


Komentēt

Vārds


E-pasts


Komentāra teksts Uzmanību: HTML netiek atbalstīts!

Ievadiet kodu laukā zemāk:


      Salidzini.lv logotips   Gudriem.lv   Visa-mastercard   VerifiedByVisa   Mastercard-Securecard
Lavandas.lv © 2017    Jebkuru materiālu pārpublicēšana bez Lavandas.lv atļaujas stingri aizliegta.

uz augšu