Dabiskā kokosriekstu eļļa – no dzīvības koka

Publicēts 03.03.2015 |  Lasīts 1717 reizes | 

Kokosriekstu eļļas labo īpašību dēļ, tā tiek plaši pielietota kosmētiskos produktos, kas veicina grumbiņu samazināšanos un cīnās ar ādas novecošanās procesiem. Tā nodrošina ādas mitrināšanu, veselīgu izskatu un baro epidermas dziļākos slāņus. Tā pasargā šūnas no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes. Kokosriekstu eļļa ir lielisks līdzeklis matiem, tā dziļi baro tos un nodrošina veselīgu to augšanu.

Vēsture un leģendas

Pirmo reizi vārds „kokosrieksts” (coconut) angļu valodā minēts 1555. gadā un cēlies no spāņu un portugāļu vārda „coco”, kas tulkojumā nozīmē „pērtiķa seja”. Spāņu un portugāļu pētnieki kokosriekstā esošos trīs iedobumus salīdzinājuši ar pērtiķa seju. Kokosrieksts ir palmas koka auglis, botāniski pazīstams ar nosaukumu „cocos nucifera”, kur vārds „nucifera” nozīmē „riekstus dodošs”. Augļus dodošo palmu dzimtene ir  Malaizija, Polinēzija un Dienvidāzija, kā arī tā ir ļoti bagātīgas Dienvidāfrikā, Indijā, Klusā okeāna salās, Havaju salās un Floridā. Gaišās, šķiedrainās miziņas atļauj tām viegli dreifēt okeānā, tādā veidā izplatoties citos, piemērotos reģionus un uzsākt augšanu. Kokosrieksta pilnīga nobriešana ilgst apmēram gadu, taču, palmas kokam uzziedot vidēji trīspadsmit reizes gada laikā, tas nodrošina augļu ievākšanu cauru gadu. Ražas apjoms no viena koka ir vidēji ap 60 augļiem, taču nereti gadās, ka viens koks dod trīskāršu ražu.

Kokosrieksts (Cocos Nucifera L.) ir ļoti bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerāliem. Tas tiek klasificēts kā „funkcionālā pārtika” jeb auglis, kas sniedz neskaitāmi daudz labā cilvēka veselībai. Kokosriekstu eļļai piemīt spēcīgas dziedējošās īpašības un tā šajā ziņā pārspēj jebkuru citu zināmo diētisko eļļu, kā arī tiek plaši izmantota Āzijas un Klusā okeāna pamatiedzīvotāju tradicionālajā medicīnā, kuri šo eļļu ir atzinuši par spējīgu izārstēt jebkuru slimību. Kokosriekstu palma, sava plašā pielietojuma – gan pārtikā, gan medicīnā – dēļ, tiek dēvēta par „dzīvības koku”.

Sina un Zutis ir Samoa tautu mitoloģijas pirmsākums, kas stāsta par kokosriekstu koku un tā izcelšanos. Samoa salā Savaii pastāv leģenda, kas vēsta par jaunu, skaistu meiteni, vārdā Sina, kurai bija mājdzīvnieks – zutis. Kad šis mazais zutis pieauga, tā uzreiz iemīlējās skaistajā Sinā un tas meiteni nobaidīja. Viņa mēģināja no tā bēgt, bet viņš sekoja ik uz pēdas, līdz patvērumu meklējot, meitene ieskrēja kādā ciematā un izslāpusi uzmeklēja ūdens baseinu. Ielūkojusies dzidrajā ūdenī, viņa pamanīja pretim lūkojošos zuti, un raudāja, sakot:  „Tu lūkojies uz mani ar dēmona acīm”. Tad ciemata galvenais nogalināja zuti. Mirstošā zivs, lūdza Sinai izpildīt pēdējo vēlēšanos, iestādot viņa galvu zemē un meitene paklausīja. No tās izauga kokosriekstu koks. Kopš tā laika, attīrot riekstu no lapām, uz tā redzami trīs iedobumi, kas atgādina zivs seju – ar divām acīm un muti. Izurbjot kādu no trim iedobumiem, var tikt pie gardās kokosrieksta sulas un brīdī, kad šo sulu baudīja Sina, tas nozīmēja viņas skūpstu ar zuti.

Kokosriekstu eļļas labās īpašības

Derīgās īpašības
Kokosriekstu eļļa tiek iegūta no kokosriekstu palmas kopras. Tropiskajās zemēs jau tūkstošiem gadu tā tiek izmantota pārtikā. Rietumu pētījumi, kuros salīdzināja vairāku pamatiedzīvotāju ēšanas paradumus, tai skaitā kokosriekstu eļļas patēriņu ikdienā, pierādījās fakts, ka tie, kuriem šī eļļa ir ikdienas pārtikā, daudz retāk slimo ar dažādām mūsdienu slimībām, nekā  tie, kuriem šī eļļa ir reta sastāvdaļa ikdienas maltītēs. Kokosriekstu eļļa tiek plaši izmantota tradicionālajā medicīnā un kosmētikas produktos. Tā lieliski dziedē apdegumus.

Kokosriekstu eļļa, iegūta no kaltēta kokosrieksta satur 90% triglicerīdu. Galvenās tās īpašības ir – smarža, matu un ādas mitrināšana. Eļļas sastāvā ir daudz taukskābju un to ogļūdeņražu, kuros, savukārt ir daudz alkohola, parasto esteru un sulfātu sāļi. Tās sastāvā ir daudz polifenolu (tie atbildīgi par eļļas smaržu un garšu) kā arī vairāki taukskābju atvasinājumi, kā betaīni, etanolamīds, eholāts, tauku esteri, taukainie polisorbāti, monoglicerīdi, poliesteri, E vitamīns, K vitamīns un neskaitāmi daudz minerālu, kā, piemēram, dzelzs. Fenoli ir atbildīgi par antioksidantu sastāva daudzumu eļļā.

Lielāko daudzumu organismā uzņemto taukskābju mēs parasti uzņemam apēdot. Tie ir gan no dzīvnieku izcelsmes, gan arī no dažādiem augiem un satur garas triglicerīdu ķēdes. 98% no 100% mūsu pārtikā uzņemtajiem taukiem satur garās ķēdes triglicerīdus (LCT). Kokosriekstu eļļa ir unikāla ar to, ka tā satur tā saucamos vidējās ķēdes triglicerīdus, un tas ir šīs eļļas unikalitātes iemesls, kas to padara par lielisku dziedējošu līdzekli. Vairums pārtikā, pētījumos, un medicīnā izmantoto vidējo triglicerīdu  iegūst tieši no kokosriekstiem.
 

  •   Kokosriekstu eļļa tiek plaši pielietota matu augšanas veicināšanai
  •   Tā ārstē plikpaurību, blaugznas un pat iznīcina galvas ādas utis
  •   Tiek plaši pielietota kā matu balzams un barojošs līdzeklis
  •   Eļļa lieliski dziedē brūces un apdegumus, mitrina ādu un pasargā no dažādām infekcijām
  •   Samazina psoriāzes, ekzēmas un dermatīta simptomus. Mīkstina, mitrina un samazina ādas virskārtas zvīņošanos
  •   Novērš grumbu veidošanos, vecuma plankumu rašanos
  •  Tā tiek plaši pielietota aizsardzībai pret saules kaitīgo starojumu un UV radiāciju.


Matu kopšana:
Kokosriekstu eļļa ir dabīgais matus barojošais līdzeklis. Kokosriekstu eļļas augstajam laurīnskābes triglicerīdu sastāvam ir liela līdzība matu proteīnu sastāvam, tiem ir mazs molekulu svars un taisna lineārā ķēde, dēļ kā tai piemīt spēja iespiesties dziļi matu struktūrā. Tas lieliski veicina veselīgu matu augšanu, piešķirot tiem neatvairāmu mirdzumu. Regulāra galvas masāža ar kokosriekstu eļļu veicina galvas ādas atbrīvošanos no blaugznām, parazītiem, tādiem kā utis un to oliņām, pat tad, kad galvas āda ir sausa. Eļļa ir lielisks matu atjaunotājs, kas veicina bojātu matu ataugšanu un, nodrošinot barojošos proteīnus, uzlabo matu stāvokli.

Ādas kopšana:
Kokosriekstu eļļa ir lieliska ādas masāžas procedūrām. Tā darbojas kā lielisks mitrinošs līdzeklis, kas īpaši nozīmīgs sausas ādas kopšanā. Salīdzinājumā ar minerāleļļām, kokosriekstu eļļas lietošanai ādas kopšanā nav nelabvēlīgu blakusefektu un tā ir droša lietošanā, lai mazinātu sausas un zvīņainas ādas rašanos. Tā samazina grumbu veidošanos un uzmundrina nogurušu ādu. Tā lieliski cīnās ar dažādām ādas slimībām, tai skaitā psoriāzi, dermatītu, ekzēmu un citām saslimšanām.

 


Komentāri


Komentēt

Vārds


E-pasts


Komentāra teksts Uzmanību: HTML netiek atbalstīts!

Ievadiet kodu laukā zemāk:


Atslēgvārdi: kokosriekstu,
      Salidzini.lv logotips   Gudriem.lv   Visa-mastercard   VerifiedByVisa   Mastercard-Securecard
Lavandas.lv © 2017    Jebkuru materiālu pārpublicēšana bez Lavandas.lv atļaujas stingri aizliegta.

uz augšu